esmaspäev, 25. jaanuar 2016

tee ise õmmeldud kindad


Kuigi täna on temperatuurinäidik suisa nullis, siis saavad kuumaverelisemad õues lausa ilma kinnasteta hakkama. Meie teised, külmavaresed, peame ennast jaheda tuule ja külma eest ikkagi kaitsma. Müts, sall ja kindad on hädavajalikud, et hoida keha soojas.
Armsa ja põnevalt lihtsa disainiga kinnaste õmblemisele ei lähe sugugi kaua aega. Kudumine võib mõnel aeglasemal lausa mitu päeva võtta (kui üldse valmis saaks, tõstan käe ... )! Peale selle ei ole vaja nelja vardaga ega pöidla koha kudumise oskust. Fliiskangast kinnud on soojad ja hea tuuletakistusega. Kolme erineva värvi asemel võid kasutada ka üht, aga siis ei saa ju tulemus üldse nii vahva!
Nende tegemiseks on kaks versiooni - üks ei võta üldse aega, teine võtab natuke rohkem, sest vajab suuremat käsitööd nimelt, sämppistet servale :) Valisin ise ka viimase, sest see meenutas mulle mu kunagist aastatetagust esimest kindapaari kudumist - täiesti out of the box - neil oli samuti üle õmmeldud servad. Kandsin neid kauem kui ühtki teist kindapaari. Need olid kootud kahest tükist ja pöidla lisasin sinna veel eraldi juurde. Tundub veider, aga need nägid tõesti väga head välja! Fliisvoodriga muide! Ja kõige tipuks lisasin neile veel selle nööri, mis ühendab omavahel kahte kinnast läbi käiste, noh nagu tittedele pannakse, et kindad ära ei kaoks. See oli suurepärane leiutis, nii mugav oli nt poes käia, ei olnud vaja neid kuskile kotti või korvi toppida, lihtsalt töllerdasid kaasas :)) Võõrad silmad piidlesid mind kindlasti, aga keda see huvitab! Head nokitsemist!

Mida vaja?
fliiskangast (Kangadžungel 11,20 e/m, väga palju ilusaid värve). Minu kangavalik oli oluline, kuna neist on tehtud tegelikult üks põnev meisterdus Nipiraamatu veebruarinumbrisse. Ja jäägist saingi endale kindad! Totaalne win-win :)
kääre
overloki või tavalist õmblusmasinat (saab ka niidi ja nõelaga!)
nööpnõelu
lõnga
suure silmaga nõela
ja joonist:


Kuidas teha?
Ühe kinda jaoks on vaja kolme erineva kujuga tükki, soovitavalt topeltkangast - siis on soojem! Lõika välja käeseljatükk ja kaks pöidlakohaga tükki. Kinda laiust kontrolli kindlasti enda käe järgi, et see ei tuleks liiga lai ega kitsas.


Pane kaks ühesugust tükki omavahel kokku.



Seejärel õmble overloki või siksakiga servad üle. Vaata, et kõiki tükke oleks topelt ja et õmbleksid ühe kinda ikka mõlema käe jaoks. Seda on juhtunud ka parimatega meie seast (käsi püsti!) :D


Kinnita tükid omavahel nööpnõeltega, vaata, et kõik ikka korralikult omavahel istuksid. Kui on kiire, siis õmble kolm tükki õmblusmasinaga niisama kokku - kõigepealt pöidlatükkidest kinda alumine osa.


Seejärel õmble sellele ka käeselg. Kui aga tahad peenemat versiooni ja tundub, et näputöö liiga kiirelt valmis sai, siis käi servad sämppistega üle!


Mina eelistasin viimast versiooni (poole ööni tikkisin servasid kokku, niiii mõnus!) ja välja tuli parem veel, kui olin oodanud :)





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar