esmaspäev, 16. juuli 2018

maiusta marjateest jääpulgad

Mustsõstar ja vaarikas ...

Talvisel ajal läheb meil kõvasti sügavkülmutatud marju. Maasikad on juba poole talve peal otsas, jäised mammud lähevad nagu soojad saiad. Vaarikatest tehtud tee maitseb lapsele, astelpajutee on aga sellele, kes hakkab haigeks jääma. Mustsõstrad käivad samuti tee või kohupiimakoogi sisse.

... vaarikas ja mustsõstar :)

Nüüd suvisel ajal avastasin, et sügavkülmas on veel hunnik marju, mis on vaja hävitada (süües) enne, kui uus laar värsket kraami peale tuleb. Tee pole laste seas teab mis pop teema kuumal ajal, aga jäätis seevastu vägagi. Siin tulevadki mängu marjateest tehtud jääpulgad.

Sellise koostisega maiuseid võivad lapsed ju süümepiinadeta mitu tükki päevas nahka pista. Või tee hoopis viie-minuti-jäätist (Vaata siit!)

Mustsõstra, pohla ja astelpaju triibulised jätsipulgad

Jääpulgad ei sisalda piima, koort ega suhkrut. Ühe jääpulga saad valmistada vaid kahest komponendist ja väga kiirelt. See on maitsev, jahutav, näeb äge välja ja sellest ei ole võimalik südant pahaks süüa. Nagu juhtub minu puhul, kui söön ükskõik millist poe jäätist - miks nad kõik nii suured ja magusad on?!

Mida vaja?
sügavkülmutatud marju (astelpaju, pohl, vaarikas ja mustsõstar)
mett
vett

Kuidas teha?
Pane peotäis marju tassi põhja ja kalla keev vesi peale. Lase paar minutit seista, pressi marjad läbi sõela ja maitsesta tee meega. Jahtunud tee kalla jäätisetopsidesse ja sügavkülmuta.


Kahevärviliste jääpulkade tegemiseks täida topsid osaliselt ühte värvi teega ja sügavkülmuta. Sikuta pulk(kui ei mahu selle kõrvalt teist osa teest sisse valama) topsist välja ja kalla teist tooni tee peale.
NB! Pista kohe pulk sisse tagasi, muidu jäätub pulga jaoks olnud auk kinni.

NIPP! Jääpulga saad topsist kiirelt kätte, kui lased topsile kraanist kümmekond sekundit kuuma vett peale.

Psst, Laste lemmik oli eelolevatest mustsõstar ;)

Krõmps-krõmps


What you need?
freezed berries (raspberries, strawberries, blac currants etc)
honey
hot water

How to make it?
Boil the water and pour it on a handful of berries in the cup. Remove the shingles with a sieve and sweeten with honey. Pour cold tea into ice cream moulds. For two coloured icicles - freeze half of the berry tea, then add another layer.
To get the icicle out of the mould, pour some hot water on the mould and it will pop right out :)

Raspberry icicle in the front and black currant in the back :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar