pühapäev, 15. detsember 2019

tee ise rippuv lillepotihoidja


Kodus, kus aknalauad on eri mõõdus, aga lillepotid tahaksid siiski päikesevalgust, on vaja ka erilahendust. Kitsast aknalauda hoian nüüd tühjana, sest otsustasin hakata lillepotte lae alla riputama. Selleks oli vaja makrameetehnikas teha valmis lillepotihoidja. Kui sõlmed selged, ei tohiks töö palju aega võtta. Lihtsama isendi sain valmis 15 minutiga. Keerulisema tunnikesega.


Kui meie väike preili veel väga väike oli, armastas ta mulda põrandale ajada ja lillepotte krabada. Nii et kui kellelgi on kodus sama mure, siis pikka saba ei tasuks rippuvale potihoidjale jätta. Muidu hakatakse seda sealt kinni hoides kiigutama :)



Alla rippuva saba võib muidugi jätta ka meetripikkuseks, see näeb sedasi väga sihvakas ja ilus välja. Asjaolude sunnil aga naksasin meie omalt tubli 50 cm maha.

Nööridele on võimalus ka puidust kuule lisada nagu on näha keskmise ja parempoolse hoidja puhul.


Mäletan, et meil seisis kunagi kodus seina peal makrameetehnikas tehtud öökull, millel oli tasku, kus ema oma huulepuka ja ripsmetušši hoidis. Küll see elukas mulle meeldis. See oli ikka meistriteos, kuigi materjal oli kole takune. Kas just tänu sellele linnule, aga makramee on mind pikalt võlunud. Milliseid põnevaid sõlmi on välja mõeldud. Annab neid kõiki ikka õppida!

Lillepoti hoidja tegemiseks pole üldse palju teadmisi sellest kunstist vaja teada. Üks lihtne sõlm vaid vaja selgeks saada ja edasi läheb juba ludinal.

Mida vaja?
22 m trikotaažpaela (saad pika sabaga potihoidja, lühema jaoks piisab ka 19 m)
kääre
lillepotti

Kuidas teha?
Lihtsam variant:
Võta kaks 2m ja kuus 3m pikkust paelajuppi ja seo otsast kokku. Järgmiseks sõlmi ümber kahe lühema paela pikemaid nagu mu peened joonised näitavad :))
Seo koguaeg ühtepidi ja iga sõlm tõmba tugevalt kokku. Tee seda u 20-30 cm pikkuselt.





Jäta väike vahe ja seo paelad omavahel võrguks kokku. Tee võrku nii pikalt, et lillepott mahuks sisse.


Lõpetuseks seo kõik nöörid keskele kokku ja lõika rippuvad nöörid parajasse pikkusesse. Paki lillepott sisse ja pane rippuma!

Keerulisem variant:
Võta kaheksa 2m pikkust trikotaažpaelast nööri, murra pooleks ja seo murdekoht otsast kinni, tekita nöörist sang, millega seda hiljem riputada saad.
Jaota nöörid neljaks ja sõlmi kahepoolseid madalsõlmi (ühekordne madalsõlm ühte- ja teisipidi) u 12 cm. Tee nii kõigi nööridega.


Jäta 12 cm tühjaks ja tee uued sõlmed peale. Nüüd sõlmi ühepoolseid madalsõlmi, näed kuidas nöörid lähevad keerdu. Tee seda samuti u 12 cm pikkuses.


Järgmiseks moodusta võrk. Jäta 12 cm tühjaks, võta kaks nööri ühest kambast, kaks teisest ja sõlmi kaks kahepoolset madalsõlme. Vaata, et kõik sõlmed jääksid samasse kõrgusesse. Võta järgmised kaks nööri ühest kambast, kaks teisest, et tekiks võrgukujutis ja seo samamoodi kaks kahepoolset madalsõlme.


Lõpetuseks seo kõik nöörid omavahel suure sõlmega kokku ja lõika nöörid parajaks.


UPDATE!

See makramee postitus ootas blogis aastakese, kuni lõpuks sekundiga avaldasin. Sellega seoses tegin video, kus üks lillepotihoidja valmis poole minutiga. No see ei saa ju raske olla!


Selle tegemiseks panin rippu 12 u 2 meetrist nööri ja tegin kõigile korraga sõlme peale. Seejärel tegin u 14 ühepoolset madalsõlme, uuesti sõlm kõigi nööridega. Seejärel jagasin nöörid neljaks ja tegin igale kambale u 15 cm kaugusele ühe sõlme peale, 18 cm allpool jagasin nöörid uuesti neljaks aga nii, et eelmisest sõlmest alla rippuvad nöörid oleksid järgmise kahe sõlma osadeks. 18 cm kaugemale tegin uuesti samal moel sõlmed. Sel moel tekib võrk, proovi korra lillepotti võrgu sisse ja kui sobib, tee nööridele sõlm peale ja pane lillepott võrku sisse.
Ja tulemus:


Kui sõlmede vahe on suurem, on ka võrk suurem ja vastupidi - väiksesse võrku suur pott sisse ei mahu. Mida rohkem nööre, seda suuremat potti saad hoidjasse pista.










Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar