reede, 3. aprill 2020

tee ise 10 minutiga peapael



Kolm peapaela poole tunniga? Täiesti tehtav ju!

Ma olen teada-tuntud peapaela austaja. Gudrun on saanud õnneks minu geenid, aga ka Sverre mängib vahel indiaanlast või Karate kid'i ja siis on peapaela hädasti vaja, et oma kuldset lakka ohjeldada!

Seekordne töötuba läks käima, sest Guta lemmik peapael, tiigrimustriga heleroosa, oli juba koledalt välja veninud ja must kah veel. Kui ikka iga päeva hommikust õhtuni seda peas kanda, siis pole ka ime.

Otsisin kangakohvrist kanga välja ja hakkasin pihta. Iga paela tegemiseks läks põhimõtteliselt 10 minutit. Muidugi ma vahepeal leiutasin ja tegin pilti, aga kui õpetus ees, läheb tõesti ruttu. Mu enda lemmik on kindlasti uhke "õiekesega" peapael, samas sõlme läinud pael on ka vahva. Punutist on aga jällegi kõige lihtsam teha ja seda saab kasutada ka lühikese soengu tegemiseks. Oot, et mismõttes, lühikese... ?

Paned peapaela juuste peale ja hakkad neid pealt poolt paela vahele lükkama... Iseenesest saab nii ka ainult külgedel olevaid juukseid ohjeldada, jättes tagumised lahti.


Aga kui ka tagumised kiharad paela vaele pressida, siis ongi lühike soeng valmis! Üks mu teine lemmik viis, kuidas juukseid sättida, kui igapäevane krunn pealael ära tüütab.


 Milline neist kolmest on sinu lemmik?


Mida vaja?
puuvillast venivat kangast
kääre
kummi
õmblusmasinat
niiti ja nõela

Kuidas teha?

Punutis


Lõika kangast kolm u 4 x 60 cm suurust riba. Murra pikuti pooleks ja õmble serv üle. Õmble kolm riba otsast kokku ja punu pats. Lõika õigesse pikkusesse ja õmble kaks otsa omavahel kokku.

Õieke 


Lõika kangast 52 x 18 cm suurune tükk, murra pikuti pooleks ja õmble üks külg läbi. Üks toru ots õmble kokku koonjalt.


Keera töö õigetpidi, õmble avaus kinni ja mõõda pea järgi ära peapaela suurus. Õmble üks ots peapaelale kinni.


Õmble lisaks veel üks tükk lipsu jaoks. Lõika 20 x 13 cm suurune kangatükk, murra, paremad küljed vastakuti, pikuti kokku, õmble läbi, üks ots õmble samuti koonjaks, keera õiget pidi ja õmble avaus kinni.


Keera lipsuosa ümber peapaela ja õmble see sinna kinni. Säti kasvõi lilleõieks!


Sõlmitud


Lõika kangast kaks 48 x 14 cm suurust tükki, pane paremad pooled vastakuti kokku ja õmble läbi.


Õmble otsad veidike kitsamad. Keera torud õigetpidi.


Aseta kangaribad omavahel risti...


Pane ühe riba kaks lahtist otsa omavahel kokku...


Lisa juurde kummiriba ots ja õmble kõik omavahel kokku.


Lõika kummiriba pea järgi parajaks ja õmble kummiriba teine ots teise otsaga kokku.


2 kommentaari: