esmaspäev, 4. mai 2020

tee ise tipitelk


Ja mitte lihtsalt niisama, vaid miniatuurne tipitelk ... mängumõmmidele!

Meie kaks karu on viimasel ajal palju tähelepanu saanud. Olen neile lõiganud ja õmmelnud nii riideid (mütsid, pluusid, kombekad, sussid, kindad you name it 😄), magamis- kui seljakotte. Ja lõpuks vormus isegi tipitelk mitme päeva jooksul. No kui nad on nii nunnud, et ma ei suuda neile EI öelda ja võtan aga jälle mingi uue asja meisterdamise ette 🙃


See tuba on tehtud tavalisse puidust kasti (näiteks selline), küljed värvitud ja põhjale liimitud tapeeditükk. Väikeses toas on mõnest svammist tehtud diivan, seinal papitükkidel pildid, tikutopsil kohvilaud (serviis Flying Tigerist) ja nöörist heegeldatud sisustuskorv, mille sees kangatükkidest pleedid. Vaibaks tükk vilti ja mulineega tikand. Kohver on samuti vildist, tükid selleks leidsin ühest Mollie Makes ajakirjaga kaasas olevast diy komplektist. Vahvad põiminguga padjad on inspireeritud ühest Anna Lutteri pühapäevaõhtusest kogumispäeviku laivist!



Preili kannab tutiga mütsi (tehtud soki ninaosast ja suurest pompom pallist), villast vesti (allesjäänud tükike mantliteost) ja tutuseelikut (täisratasklošš ja ribake tülli).


Järgmisel päeval läksid sõbrad Karud mitmeks päevaks metsa matkale. Hetkel ongi tipitelk püsti löödud, et selle ees teed juua, lõket teha ja lõunaund teha. Preili rüüpab vaikselt teed ja puhkab jalga, sest vedas just kohale lõkkepuud. Härra jõudis tagasi oma rännakult tundrusse. Ta on selline vaikne tüüp, kes tahab palju aega omaette veeta. Õnneks on preili arusaaja ja ka tema hindab üksi oleku aega kõrgelt. Ideaalne paar, kas pole?!



Preili tumesinine "kleit" on kapuutsiga ja tehtud ühest sokist (milline tänuväärne materjal!).
Härra kannab pluusitükist (ees on trukid ja puha!) õmmeldud kombenisooni, mis sai korraliku kasvuvaruga :)) Seljas, nagu ühele rännumehele kohaselt, on matkakott ja rulli keeratud tekike kerra tõmbumiseks.



*Alginspiratsiooni mõmmidega tegelemiseks saime meganunnude Maileg hiirte matkapaarilt (neid saad nt Designnutee e-poest), aga kuna meil olid karud juba olemas, siis work with what you got! 🙂

Aga telgi juurde. Selle valmistamisel ei teinud seekord pilte vaid filmisin instagrami jaoks kiire video.

Ette tuli mitmeid takistusi ja probleeme, mille lõpuks ikkagi suutsin lahendada. Näiteks alguses lõikasin kiiruga liiga kitsad tükid, järgmised tulid jällegi liiga suure õmblusvaruga. Kangaliimiga grilltikkude kinnitamine ei sujunud nii hästi kui oleks lootnud ja parima tipu kinnitamisviisi avastasin alles järgmisel päeval.

Seega on õpetus väheke teistmoodi kui video, sest asjad, mis oleksin pidanud tegema enne, tegin hoopis pärast ja käsitsi, et telk ikka püsti püsiks ja puha :))

Mida vaja?
4 grilltikku
kangast
õmblusmasinat
niiti ja nõela
kääre
nööpnõelu
kummi
kuumaliimi

Kuidas teha?
1. Lõika kangast neli kolmnurka mõõtudega: põhja pikkus 30, kõrgus 30 cm. Üks kolmnurk lõika pikuti, mööda kõrgust pooleks. Sellest tuleb esimene külje sissepääs. Lõika lisaks väike kolmnurk 13 x 12 cm (põhja pikkus x kõrgus) ukseava katmiseks.

2. Äärista kõik tükid ja õmble mööda pikemaid külgi kolm tükki kokku. Õmble külge ka esikülg, kaunista väike kolmnurk paelaga.


3. Lõika kahest paksemast kangast põhja tegemiseks ruut mõõtudega 30 x 30 cm, äärista ja õmble igasse nurka kummist aas, mis oleks tugevasti ümber grilltiku. Õmble kolm külge telgi külgedega kokku.

4. Säti iga telgi küljeõmbluse juurde grilltikk (tikul napsa ära terav ots!) ja õmble kangas ümber tiku. Alumine tiku ots lükka läbi kummiaasa, ülemised tikuotsad säti kokku ja lase kuuma liimiga ühenduskoht üle.


Sama põhimõtte järgi saab vast teha ka lastele mõeldud telgi, grilltikkude asemel peaks siis kasutama ümarliiste ja tipu siduma liistudesse puuritud aukudest läbi aetud nööriga.

Videot vaata siit (vabandan, et see on püsti, aga it's just the way I like it :D) Vahvalt see overlock mööda lauda ringi põristab, näed?! :D


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar